Andrea Fürstner - joga instruktor

Moji skromni počeci - knjige i meditacija

Moje ime je Andrea Fürstner i od kada znam za sebe uvek me je privlačila tema zdravog života. U mladosti nisam bila aktivna u sportskim klubovima. Često sam vežbala, najčešće sama ili ređe sa društvom. Prvi znaci za interesovanja za jogu pojavili su se još pre velike internet dostupnosti materijala vezanih za nju. Sa 18 godina kupila sam knjigu o jogi, koja je na kraju ostala na mojoj polici dopola pročitana i dopola zaboravljena.

Nekoliko godina nakon završetka fakulteta osetila sam veliku potrebu za meditacijom. Teško je objasniti taj glas u sebi jer zapravo ranije nisam praktikovala redovno ni jednu vrstu meditacije. Odnosno, bili su neki pokušaji primena tehika iz knjiga ali nikada se nije ostvarilo kao redovna praksa.

Kada je učenik spreman, pojavi se učitelj

Kako je gorela ta želja u meni u roku od mesec dana pojavile su se plakate u gradu o kursu meditacije. Naravno nije mi trebala veća slučajnost od ovoga i tako sam krenula ovim putem ne sluteći gde će me odvesti. Apropo slučajnosti – mislim da one ne postoje.  Tokom kursa, osetivši dobrobiti meditacije, znala sam da želim nastaviti ovo putovanje. Bez obzira na to što se kurs završio tragala sam za mogućnostima u svom gradu gde bih mogla da nastavim praktikovati grupnu meditaciju.

Tako sam pronašla Joga centar Subotica gde je upravo trajao kurs meditacije i gde sam se mogla slobodno priključiti. Na taj način pored meditacije polako sam počela da vežbam i jogu, dok u jednom trenutku nisam primetila da se nalazim na instruktorskom kursu. Na joga instruktroski kurs krenula sam na inicijativu svog instruktora i zapravo imala sam želju da produbim znanja o jogi, da saznam što više ne samo o asanama (joga položajima) već i o joga filozofiji. Nisam ni razmišljala o tome kako ću da održim čas pred celom grupom vežbača.

Meditacija i joga

I došao je taj dan kada sam držala prvi probni javni čas pred poznatim i nepoznatim ljudima, bio je neopsivo veliki doživljaj. Znala sam već tamo u toku časa da je ovo odlučeno u meni, volim put joge i želim  i dalje da ga sledim i kao učenik i kao instruktor. Kao učenik zato što je joga jedna beskrajna tema koja se uči do kraja života, kao instruktor zato što želim da predam to malo znanja što imam i drugima koji su otvoreni ka razvoju.

Postala sam joga instruktor 2018. godine.

2020. godine sam stekla zvanje Sportskog operativnog trenera joge.

Stilovi joge koje praktikujem kao joga instruktor

Praktikujem hatha jogu, mada mi se sve više dopada i Jin joga.

Način kako sam učila hatha jogu je mešavina dve tradicionalne škole joge: Iyangar i Bihar. Reč Hata (hatha) je sanskritska reč, koja se sastoji od glasova HA i THA od koje prvi glas označava princip Meseca dok drugi glas označava princip Sunca. Volim taj spoj energije meseca i sunca.

Zahvalna sam Joga Centru Subotica i učitelju da je prepoznao potencijal u meni i podržao moje školovanje.

Joga sa Andreom - online časovi joge

Ideja da krenem sa online časovima joge je nastala neposredno pre izbijanja pandemije virusa Covid-19 i vanrednih mera koje su usledile. Zatvorenost, nemogućnost držanja časova uživo i praznina koju sam osetila zbog gubitka kontakta sa svojim učenicima, samo su me ojačale u nameri da omogućim svima da vežbaju i da se bave jogom.

Prve snimke sam postavila na svoj YouTube kanal i tako je počela moja online karijera. U kratko vreme sam dobila dosta pozitivnih povratnih informacija što je u meni samo pojačalo želju i odlučnost da nastavim dalje.

Kako bi svako našao čas koji mu odgovara, odlučila sam da pokrenem i svoju Internet stranicu Joga sa Andreom i da se posvetim jutarnjoj jogi, jogi za početnike i naprednoj jogi.